Project Description
Ni četvrti pokušaj ulova tune, sabljarke ili psa lisice nije urodio plodom, 4. BIG OM, Kup Omišlja, održan je potkraj kolovoza u Njivicama. Sudjelovale su 22 natjecateljske ekipe iz Slovenije, Austrije i Hrvatske koje su se natjecale na Kvarneru i Kvarneriću.
Pokrenuto je i natjecanje u middle game ribolovu, nazvano Palamijada koje je s 48 kilograma ulovljene ribe polučilo izvrsne rezultate.
BIG OM fishing jedino je natjecanje toga tipa na sjevernome Jadranu, a iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju, turista i domaćih poznatih faca te je postalo prepoznatljiv dio turističke
ponude općine Omišalj i otoka Krka. U zahtjevnu organizaciju BIG OM-a čiji su pokrovitelji i ove godine bili Općina Omišalj, TZO Njivice – Omišalj i Primorsko goranska županija, uključio se i veliki broj otočnih gospodarstvenika, a trodnevna je manifestacija imala i iznimnu medijsko pozornost.
Svaki natjecateljski dan završavao je ribarskim feštama uz bogatu gastroponudu i dobru zabavu. Najnapetije je bilo posljednje večeri kada su proglašeni pobjednici. Kako ulova u big game
kategoriji nije bilo, bogat fond nagrada u iznosu od čak 35 tisuća kuna nije podijeljen.
Što se Palamijade tiče, prvo mjesto i 3.000 kuna osvojila je riječka ekipa (Nenad Mihaljević, Željko Barešić, Dalibor Bačić, Vlado Kezele) s ulovljenih 15 kilograma ribe. S ulovom od 11 kilograma drugo mjesto i nagrada od 2.000 kuna pripala je ocu i sinu, Deanu i Damianu Bilickom. Treće mjesto i 1.000 kuna osvojili su Mile Živković, Ilija Dojčinović i Veljko Jugović
ulovivši tri i pol kilograma ribe. Nakon dodjele nagrada druženje se nastavilo uz specijalitete restorana Rivica, a posjetitelje su zabavljali grupa Vivak i Joso Butorac. Glavna atrakcija zadnje
večeri BIG OM-a bila su dva gofa koji su težili po 30-ak kilograma, ali su, nažalost, ulovljeni izvan konkurencije za nagrade.
U sklopu BIG OM-a u uvali Sepen održana je prva fešta posvećena oboritoj ribi. Brojni su gosti uživali u kulinarskim delicijama koje je od morskih plodova i riba pripremilo osoblje restorana Rivica. U ponudi su bile dagnje na buzaru, salata od mrkača te pečena tuna i plavčići s palentom i salatom od krumpira kao prilozima, a za desert su poslužene slastice čiji je glavni sastojak bila smokva. Za glazbeni ugođaj pobrinula se Kumpanija Tramuntana iz Kraljevica i duo Party.